Wat is het salaris van een assistent accountant?

Assistent accountants houden zich in de basis vooral bezig met het samenstellen van jaarrekeningen én het opstellen en controleren van de cijfers. Met extra opleidingen kun je als assistent accountant doorgroeien tot bijvoorbeeld AA of RA accountant. Maar wat verdient een assistent accountant eigenlijk en wat is de weg naar deze accountantstitels? In dit artikel geeft Marco van WeCruite antwoord op deze vragen.

Wat doet een assistent accountant?

Als assistent accountant kun je ervoor kiezen om je te richten op de samenstelpraktijk of de controlepraktijk. Het verschil is dat een assistent accountant in de samenstelpraktijk de focus legt op het samenstellen van jaarrekeningen, het opstellen van cijfers en het verzorgen van fiscale aangiftes. Een assistent accountant die werkzaam is in de controlepraktijk houdt zich voornamelijk bezig met het controleren van jaarrekeningen.

Hoe kun je doorgroeien tot accountant?

Accountant word je niet zomaar. Het is een beschermd beroep en de titels van Accountant Administratieconsulent (AA) en Registeraccountant (RA) verkrijg je dan ook pas na jaren studeren, opleiden en de nodige praktijkervaring. Als assistent accountant in de samenstelpraktijk kun je met een post-bachelor en praktijkstage doorgroeien tot Accountant Administratieconsultent (AA). Als assistent accountant in de controlepraktijk kun je doorgroeien tot Registeraccountant na een post-master en een praktijkstage. Deze vervolgstudies worden vrijwel altijd door de werkgever vergoed als onderdeel van de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Het verschil tussen AA en RA

In de basis zijn er dus twee typen accountants: Accountant Administratieconsulent (AA) en Registeraccountant (RA). Bij WeCruite krijgen we regelmatig de vraag wat het verschil is tussen deze twee. Het grote verschil tussen RA en de AA is het onderscheid tussen controleren en adviseren. Een RA-accountant houdt zich vooral bezig met controlewerkzaamheden. Het controleren van financiële feiten en deze toetsen aan de hand van wet- en regelgeving. Door het afgeven van een controleverklaring verklaart de accountant dat de cijfers het juiste beeld geven van de werkelijkheid. Hiermee dient de RA-accountant het openbaar belang en kunnen derden vertrouwen op de cijfers van de organisatie. Een AA-accountant houdt zich vooral bezig met de administratie en maken van een jaarrekening. Daarbij adviseert een AA-accountant klanten op bedrijfseconomisch vlak. Een AA-accountant is ook wel de financiële, administratieve en bedrijfskundige sparringpartner voor kleine en middelgrote ondernemers. In praktijk houdt dit in dat een AA met andere vraagstukken bezig is dan de RA. Als RA en controlerend accountant mag er geen advies gegeven worden aan klanten over de jaarrekening, omdat anders de onafhankelijkheid in het geding kan komen. Toch ben je als registeraccountant wel betrokken bij de klanten, omdat je de klant als mens, de cijfers, de bedrijfsprocessen en de markt waarin ze actief zijn door en door kent 

Salaris assistent accountant

Zoals je hebt gelezen word je niet zomaar accountant. Je moet er vele jaren voor studeren. Maar ook tijdens je studie bouw je al veel ervaring op en ontvang je ook al salaris. Hoeveel je verdient als assistent accountant ligt aan meerdere aspecten. We geven graag een indicatie, zodat je een beter beeld kunt vormen. Hoeveel je daadwerkelijk gaat verdienen als assistent accountant hangt natuurlijk af van je ervaring en de verantwoordelijkheden. Daarnaast merken wij dat er tussen de kantoren onderling soms ook redelijk grote verschillen ontstaan. Daarom is er niet één range, maar het is altijd maatwerk.

€ 1.900 – € 2.450 = junior (0-2 jaar ervaring)
€ 2.450 – € 3.000 = medior (2-5 jaar ervaring)
€ 3.000 – € 3.600 = senior (5+ jaar ervaring)

Wil je meer weten?

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Of wil je advies over jouw situatie? Neem dan contact met mij op. Ik ben te bereiken op 085-2007504 of marco@wecruite.nl. Binnen Wecruite staan we klaar om jou te adviseren op het gebied van arbeidsvoorwaarden en vertellen we je graag meer over de mogelijkheden bij verschillende accountantskantoren.

Vorig bericht
WeCruite en Countus tekenen exclusief samenwerkingsverband
Volgend bericht
9 tips voor het sollicitatiegesprek!

Andere bekeken ook

Menu