Carrièredilemma’s: heeft de interim professional de toekomst?

Daar ga je. De kogel is door de kerk. Je wordt interimmer!

Je hebt informatie ingewonnen bij vrienden, familie, collega’s, oud-collega’s, recruitmentpartijen en het world wide web. Er lonkt een uitzicht naar mooie uurtarieven, een mooi, divers klantenpakket, werk genoeg! Overal hoor je dat er personeelstekort is, dus de timing lijkt ook uitstekend te zijn.

“Dat is het ook”, zegt Johan Dijkstra, mede-eigenaar van het werving en selectiebureau voor vast en interim met als specialisme de accountancy. “De timing kan niet beter, maar het is niet voor iedereen weg gelegd”. We stellen onze mede-eigenaar een aantal vragen over deze kwesties.

Stijgt de vraagt naar interimmers dan ook?

Jazeker. Het is naar mijn idee wel een beetje gaten vullen. Er zijn werving en selectie bureaus die proactief vragen of iemand interimmer wil worden, terwijl de betreffende persoon nog in loondienst zit. Dat doen wij zeker niet, dat gebeurt al genoeg via mond-op-mond reclame vanuit de huidige populatie interimmers.
Sinds een jaar of 5 neemt de groei in interimmers wel een bijzonder snelle ontwikkeling. We krijgen proactief telefoontjes binnen van mensen met de mededeling dat men interimmer wil gaan worden met de vraag of wij iets kunnen betekenen inzake een eerste opdracht. Mooi dat ze ons bellen, daar zijn we blij mee, maar er ontstaat wel een groter gat bij accountantskantoren in het toch al nijpende personeelstekort. Daarnaast valt het mij ook op dat het steeds jongere mensen zijn. Soms met nog geen 3 jaar ervaring, maar ook deze mensen komen vrij gemakkelijk aan een opdracht.
Om dit gat in de planning op te vullen, wordt er door de accountantskantoren gevraagd of wij iemand kunnen vinden die in loondienst wil komen ter vervanging van de vetrekkende collega (toekomstig interimmer).
Soms duurt dat langer dan gehoopt en wordt er ook daar weer terug gevallen op interimmers. Zo blijft het wat een groeiende, vicieuze cirkel. Ook de pandemie heeft er voor gezorgd dat de vraag naar interimmers is gaan groeien. Sommige mensen stappen minder snel over en accountantskantoren hebben gemerkt dat het werk ook prima vanuit huis of op afstand gedaan kan worden.

Lopen interimmers dan helemaal geen risico?

Wat is de definitie van risico? Dat is er namelijk altijd wel, maar in deze tijden wel op minimale wijze. Er is werk zat. Voorheen was er een duidelijke piek voor interimmers in de accountancy en een duidelijk dal. Dit wordt iets vlakker zien wij. Soms is het even lastig in bepaalde rollen in combinatie met de timing, zoals binnen de audit of samenstelpraktijk, rond de zomervakantie, maar ook daar zien we dat het gewoon door kan lopen.
De opdrachten zijn er ook in de zomer tegenwoordig, en anders pak je daar even een aantal weken vakantie. Momenteel is het grootste risico de mogelijkheid dat het je niet bevalt en dat je je op een andere manier ontwikkelt.

Welke interim-functies worden op dit moment veel gevraagd?

In de sector waarin wij zitten worden er met name interimmers gevraagd met een aantal jaar ervaring binnen de audit met (bijna) een RA titel. Bij voorkeur gefunctioneerd als controleleider, waarbij je als interimmer veelal een soort van meewerkend voorman/voorvrouw wordt. Daarnaast worden er veel salarisadministrateurs gevraagd, waarbij het vaak gaat om het wegwerken van achterstanden, veelal uitvoerend of juist het begeleiden van bijvoorbeeld een software implementatie. Tot slot zien we ook de groei van vraag naar interimmers op de samenstelpraktijk. Hierbij is het belangrijk dat je echt goed kan samenstellen. Complexe BV’s, geconsolideerde jaarrekeningen én risicogericht samen kunnen stellen is hierbij wel noodzakelijk in de meeste gevallen.

Wat voor tips heb je voor beginnende interimmers?

In principe zijn er genoeg tips te geven inzake de voorbereiding of de bepaling van een uurtarief, maar ik wil hieronder een paar korte benoemen. Voor overige tips mag je ons altijd benaderen.

1. Starten met een opdracht bij je laatste/huidige werkgever
Ik zou het niet direct adviseren. Je maakt een bepaalde keuze, wilt een frisse start maken. Interimmer word je ook vanwege de wens in een wisselende werkomgeving, werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Daarnaast wordt je inkomstenstroom compleet anders dan voorheen en dit kan ook tot scheve gezichten intern leiden als je ‘blijft hangen’ bij je huidige werkgever, maar dan als interimmer.

2. Starten zonder contract
Zeg niet een baan of andere opdracht op voordat de cirkel helemaal rond is. Vraag om een bevestiging of overeenkomst van opdracht voordat jij je huidige baan of opdracht opzegt. Eis duidelijkheid en zaken op papier, anders weet je niet hoe het eindigt.

3. Werken zonder duidelijke opdracht
Zorg er voor dat je tijdens een kennismaking duidelijk hebt wat de opdracht daadwerkelijk inhoudt en wat er van je verwacht wordt. Kan je zaken niet waarmaken, geef dit dan ook aan. Niets is vervelender dan een teleurstelling en mogelijk zelfs een slechte naam die je achtervolgt. Het is immers maar een kleine wereld.

4. Sta open voor externe recruiters
Natuurlijk, ik heb een gekleurde mening, maar wij hebben een netwerk waar je ‘u’ tegen zegt. Opdrachten die nergens ten tonele komen, daar ligt onze kracht.
Daarnaast is onze marge gewoon heel netjes.

Is interimmer worden in jouw ogen echt de heilige graal?

Ja én nee. Ik snap de explosie aan interimmers absoluut. Enerzijds uit financiële reden, maar de technologische ontwikkelingen én Covid-19 hebben er voor gezorgd dat de traditionele accountantskantoren ingezien hebben dat men prima op afstand de werkzaamheden kan verrichten. Dan moet een interimmer ook kunnen, want dat is hetzelfde principe. Daarnaast is er een schaarste in de sector, dus er is weinig risico. De (nieuwgebakken) interimmers hebben dit ook gezien. Het gevoel van zelf kunnen bepalen of je een opdracht neemt of altijd al de wens had om binnen te kijken bij dat ene bedrijf, geeft immers een andere beleving. Daarnaast worden ze als semi-buitenstaander bovendien niet afgeleid door interne zaken, maar kunnen ze zich 100% concentreren op de klus. De groei aan interimmers lijkt uit recent onderzoek van diverse RIM-bureaus ook nog niet te stagneren.

Bovenstaande is geen promotie of reclame om te gaan interimmen, want ik zou er zelf niet gelukkig van worden. Bij veel kantoren blijf je de semi-buitenstaander en bouw je niet dat warme bad op wat ik zelf heel prettig vind. Je bent toch een beetje alleen in sommige opdrachten en het kan ook zijn dat je wel eens een paar weken / maanden thuis zit. Ik zou dat zelf niet prettig vinden, ondanks de compensatie in een hoog ‘uurloon’. Ook het plukken van de welbekende vruchten maak je vaak niet mee, je kan niet genieten van je eigen behaalde successen binnen een organisatie. Daarentegen hoeft dat misschien niet, als je de opdracht maar ‘done’ krijgt.

WeCruite heeft jaarlijks tientallen interimmers in opdracht. Dit bij kleine én grotere accountantskantoren. Ons netwerk biedt meer dan 750 interimmers door heel Nederland.

Deel bericht:

Yoni Poorthuis

Recruitment Consultant

Deel bericht: