RA, RV, RC, RO, RE…R-wie? Wij nemen je mee!

Ruim 7 jaar geleden toen ik net begon als recruiter in de accountancy sector snapte ik er eerlijk gezegd weinig van. Ik had toen zo’n 5 jaar ervaring als recruiter voor de bancaire sector, productie bedrijven, de juridische tak, maar de accountancy leren kennen vond ik best lastig. Terugkijkend op die periode deed ik eigenlijk veel op gevoel, inzicht én mensenkennis en weinig op basis van inhoud en data. Natuurlijk, je leest je in en neemt in je op wat er staat, maar het vertalen naar een handeling is toch wel even andere koek. Bij een productiebedrijf kreeg je een rondleiding, bij een logistiek bedrijf zie je wat er gebeurt, maar in de accountancy gaat dit niet als recruiter zijnde vanwege de gevoeligheid van de materie. Door veel te vragen en nieuwsgierig te zijn krijg je er steeds meer een beeld bij. Inlezen op vakbladen, bijeenkomsten bezoeken, diverse websites en boeken er op na slaan het draagt allemaal bij aan waar ik nu sta. Dan heb je ook nog eens alle titels, die haal je in het begin ook behoorlijk door elkaar. Op Linkedin zie je ze allemaal voorbij komen. We pakken in dit stuk de voornaamste titels waar een “R” in zit.

Ik probeer je mee te nemen in de betekenis van deze titels, het doel en waar je het onder andere kan volgen. Het betreft een kort overzicht. Voor meer details, zoek gerust even contact met onze organisatie.

Registeraccountant (RA)
De RA-titel staat voor de titel van registeraccountant. Hiermee heb je een beschermd beroep en zodra je jezelf RA mag noemen, ben je iemand die ingeschreven in het register van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants. Deze inschrijving kost €288 per 1 januari 2022. Daarnaast heb je nog een stukje contributie wat variabel is afhankelijk van je contributiegroep. Dit loopt van €178 tot €1407 per kalenderjaar.

De inschrijving in het register geeft een registeraccountant de bevoegdheid om een controleverklaring af te geven over de getrouwheid van een jaarrekening. Als een bedrijf aan 2 van de 3 onderstaande eisen voldoet, is het controleplichtig:
-Een onderneming heeft een netto-omzet van meer dan 12 miljoen euro
-Een onderneming heeft een balanstotaal van meer dan 6 miljoen euro
-Een onderneming heeft gemiddeld 50 of meer dan 50 fulltime medewerkers in dienst

Waarom is het handig?
Als je als externe accountant graag werkzaam wilt zijn een accountantskantoor, dan is het behalen van je RA titel een noodzakelijk iets. Daarnaast is het wettelijk verplicht om een RA-titel te hebben in het geval je een controleverklaring af gaat geven.

Studie?
De route om RA te worden is doorgaans een vrije lange route. Dit komt omdat je te maken hebt met een theoretisch- en een praktijkgedeelte van de opleiding. Het theoretische gedeelte (master en post-master) van de RA-opleiding kan op verschillende universiteiten worden behaald. Dit kan o.a. bij:
– Nyenrode Business Universiteit
– Universiteit van Amsterdam
– VU
– Rijksuniversiteit Groningen
– RSM Erasmus University

Het praktijkgedeelte heeft de naam ”Praktijkopleiding Assurance”. Dit gedeelte heeft een duur van gemiddeld drie jaar. Tijdens het praktijkgedeelte ben je werkzaam bij een accountantsorganisatie, financiële afdeling van een bedrijf of bij de overheid.

Register Valuator (RV)
De RV-titel staat voor Register Valuator. Een Register Valuator is gespecialiseerd in het bepalen van de waarde van een onderneming. Iemand met een RV titel kan je helpen bij o.a. een bedrijfsovername, maar ook als het gaat om een zakelijk conflict, een echtscheiding, een faillissement of een schadeberekening.
Een RV staat ingeschreven in het register van het Nederlands Instituut voor Register Valuators (NIRV). Om ingeschreven te zijn bij het NIRV dien je vooraf een assessment te maken. De inschrijving kost €200 per 1 januari 2022. Daarnaast heb je nog een stukje contributie van €825 (ex BTW) per kalenderjaar. 

Waarom is het handig?
Het behalen van de RV-titel is handig in meerdere situaties. Zo kan een Register Valuator ingeschakeld worden door veel diverse partijen. Het inschakelen van een RV bij het waarderen van bedrijven wordt steeds vanzelfsprekender, maar ook als het gaat om een zakelijk conflict, een echtscheiding, een faillissement of een schadeberekening zorgt een RV voor een heldere waardebepaling. Met deze titel kan de valuator optreden als vertegenwoordiger van een partij.

Studie?
Op dit moment zijn alleen de Business Valuation opleidingen aan de RSM Erasmus University, Nyenrode Business Universiteit, de Rijksuniversiteit Groningen en TIAS School for Business and Society geaccrediteerd om opleiding Business Valuation aan te bieden. Een Register Valuator ben je na het succesvol afronden van een tweejarige postdoctorale opleiding. Pas dan heb je de kennis en expertise in huis om een onderneming te waarderen en de meest complexe waarderingsvraagstukken uit te voeren. Na de opleiding wordt de kennis gewaarborgd door een systeem van permanente educatie (PE).

Registercontroller (RC)
De RC-titel staat een titel tot Registercontroller (EMFC). Een registercontroller houdt toezicht op de financieel-economische bedrijfsvoering van een bedrijf. Je moet het zo zien dat de RC vaak de businesspartner is van het management. Als RC kan je je inschrijven bij de Vereniging Registercontrollers (VRC). In dit register staan ruim 5000 RC’s ingeschreven en de kosten hiervan zijn €275 per kalenderjaar. Ook als je je RC-titel nog niet hebt kan je aspirant-lid worden en grotendeels dezelfde voordelen behalen als volwaardig lid.

Waarom is het handig?
Het behalen van de RC-titel is handig, omdat iemand dan beter op kan treden als slagvaardige business partner die de bedrijfsvoering kan verbeteren op basis van cijfermatige inzichten. Bedrijven worden steeds meer datagedreven en forecasten wordt steeds belangrijker dan terugkijken op een boekjaar. Wanneer je de ambitie hebt om uiteindelijk (groeps)controller of CFO te worden, kan dit een zeer aantrekkelijke opleiding zijn. Tijdens deze opleiding tot registercontroller wordt je o.a. geleerd om de verbindingen te leggen tussen de cijfers en het beleid, de verantwoording en uitvoering. Ook zet je vol in op je persoonlijke ontwikkeling en je leiderschapskwaliteiten.

Studie?
Op het moment dat je universitair afgestudeerd bent voor een studie als Accountancy, Bestuurskunde of een andere Finance opleiding, kan je de opleiding volgen tot Registercontroller. Dit kan slechts bij een aantal erkende universiteiten, namelijk: Erasmus Universiteit Rotterdam, Maastricht University, Nyenrode Business Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam. De studie duurt zo’n 2,5 jaar inclusief een scriptie en kan in deeltijd worden gedaan. Denk hierbij aan zo’n 12-16 uur per week aan studie.

Register operational auditor (RO)
De operational auditor onderzoekt de bedrijfsprocessen en bestuurlijke beheersorganisatie van een organisatie. Een Register Operational Auditor (RO) onderzoekt vanuit een multidisciplinair perspectief de bedrijfsvoering en verklaart als generalist het verhaal achter de cijfers. De RO specialiseert zich daarnaast op de gedragskant van management control. De RO is een operational auditor die ingeschreven staat in het register van de Stichting Verenigde Register Operational Auditors (SVRO). Als individu kost het lidmaatschap €363 per kalenderjaar.

Waarom is het handig?
De RO-titel is handig voor de uitoefening van het beroep als internal auditor bij een bedrijf of accountantskantoor. Een Register Operational Auditor (RO) onderzoekt namelijk vanuit een multidisciplinair perspectief de bedrijfsvoering en verklaart als generalist het verhaal achter de cijfers. De RO specialiseert zich daarnaast op de gedragskant van management control. De vraag naar RO’s blijft groot omdat organisaties steeds meer de noodzaak inzien van onderzoek naar niet-financiële risico’s en cultuur en gedrag.

Studie?
Om RO te worden, dient een postdoctorale masteropleiding afgerond te worden. De postdoctorale masteropleiding heet: Executive Master of Internal Auditing (EMIA). Deze master wordt door verschillende universiteiten aangeboden Voor afgestudeerden aan een WO-opleiding duurt de opleiding twee jaar. Het aantal collegedagen per collegejaar bedraagt circa 38. In de praktijk betekent dit dat je 1 keer per week college hebt.

Register EDP-Auditor (RE)
RE staat voor Register EDP-Auditor (RE). Tegenwoordig noemt men dat in de praktijk veelal IT-audit. Deze term zie je eerder voorbij komen dan EDP-audit(or). Een RE is ingeschreven in het register van de Beroepsorganisatie van IT-Auditors (NOREA). Een RE oordeelt of adviseert over de IT in bedrijven en organisaties, waarbij een onafhankelijke beoordeling wordt uitgevoerd. Register IT-auditors zijn op grond van hun opleiding en ervaring de aangewezen deskundigen om IT-assurance opdrachten uit te voeren. IT-auditors hebben de erkende universitaire opleiding tot IT-auditor voltooid en kunnen tenminste drie jaar praktijkervaring aantonen. Pas dan kunnen ze worden ingeschreven als Register EDP-auditor (RE).

De contributietarieven variëren per niveau en dat gaat van €100 – 440.

Waarom is het handig?
Een RE is dus een IT-auditor die ingeschreven staat in het register. Met de inschrijving in het register verbinden ze zich aan de gedrags- en beroepsregels en zijn ze onderworpen aan tuchtrechtspraak. De RE geeft blijk kennis te hebben van informatietechnologie, bestuurlijke informatievoorziening, organisatiekunde en methoden.

Studie?
De opleiding betreft een postdoctorale masteropleiding. Deze master wordt door verschillende universiteiten aangeboden (bijv. door Erasmus University Rotterdam, Universiteit van Amsterdam, VU). Gemiddeld besteed je 16 tot 20 uur per week aan de opleiding. Dit betekent dat je naast de collegedag op vrijdag moet rekenen op ongeveer 9 tot 13 uur zelfstudie per week.

 

Vorig bericht
Afstuderen bij WeCruite? Marita neemt je mee!
Volgend bericht
Van stagiaire naar recruitment consultant. Fleur neemt je mee!

Andere bekeken ook

Menu